TWÓJ KOKPIT
0
FORUM Gry video

Granie na Linuksie

Darth Ponda 2020-05-01 17:44:16

Darth Ponda

avek

Rejestracja: 2014-02-15

Ostatnia wizyta: 2021-07-28

Skąd: Olsztyn

Pomyślałem, że są tu inne osoby które tego próbowały i może z tego wyjść ciekawa dyskusja. Otóż jak niektórzy z was wiedzą ostatnio zainstalowałem Minta. I jestem bardziej niż zadowolony. Ale czy można na nim grać? Przekonajmy się.

Zacząłem od Battlefronta 2 (2005). Szybko się rozmyśliłem, bo w sumie już mam dwie wersje na Windowsie, ładnie omodowane.
Tak naprawdę zacząłem od Cruader Kings 2. Ale jeszcze ich nie uruchomiłem.
Zatem tak szczerze to zacząłem od Toca Race Driver 2. Najnowszy Wine i sterowniki do Nvidii. Niby mam jeszcze inne pomocne rzeczy poinstalowane, ale ich nie używałem. Gra działa idealnie, do tego ma zaskakująco dobry system uszkodzeń. W końcu gra która nie pozwala mi kontynuować wyścigu po uderzeniu czołowym w bandę z prędkością 180 km/h! Niestety, nie udało mi się zmusić do działania kierownicy Logitecha i musiałem zainstalować grę na Windowsie. Korzystałem z wersji płytowej.
Potem naszła mnie ochota na Assassyna, w dużej mierze dzięki wczorajszemu trailerowi i dyskusjom, które spowodował. Tak się składa, że mam kilka zainstalowanych na Windowsie i nie widzę powodu żeby instalować je jeszcze na Linuxie. To znaczy, nie widziałem.
Wszystko zaczęło się od pada. Tak jak niektórzy nie potrafiliby grać w grę typu AC na padzie, tak ja nie umiem na klawiaturze. A wierzcie, próbowałem. Niestety, pad do PC został w Warszawie, a ja mam do dyspozycji tylko Dualshocka 3. Po wielu próbach dotarłem do momentu, w którym pad działał ze Steamem. Dokonałem tego pobierając PS Now. Niestety, AC są na Uplayu i uruchamianie przez Steama nie pomagało. Na Linuxie pad działał na jakichś standardowych sterownikach które kiedyś tam sobie pobrałem. Kłopoty pojawiły się jednak zanim to odkryłem.
Zacząłem od Uplaya. Zdecydowałem się na Lutrisa i może to był błąd. A może nie. Szczerze mówiąc, zgubiłem się, ale zróbmy to bardziej po kolei. Z Uplaya zainstalowałem AC Brotherhood. Za pierwszym razem coś się popsuło, tj. gra się zawiesiła a ja niechcący nacisnąłem jakiś skrót klawiszowy i nie wiedziałem jak wyjść z czegoś, co włączyłem, więc zresetowałem komputer. Za drugim udało mi się stwierdzić, że coś jest nie tak z grafiką, bo chociaż moja karta graficzna potrafi udźwignąć JFO, to Brotherhood dawał sobie radę tylko na najniższych ustawieniach i rozdzielczości HD. Postanowiłem zatem użyć jednego z dostępnych mi narzędzi.
Mam do dyspozycji ProtonDB (którego nie umiem użyć poza Steamem), Vulkan, DirectX (za uprzejmością Ubisoftu), PlayOnLinux, Lutris, Wine, oficjalne sterowniki Nvidii (sam zresztą kilka dni temu sprawdzałem by wszystko było jak najnowsze i ustawione jak najlepiej). Problem w tym, że każdy automatyczny instalator wciska mi obowiązkowo Uplaya bez względu na to czy i jak mam go zainstalowanego. Jest to niekorzystne, ponieważ: powoduje chaos, wylogowuje mnie gdy loguję się w innej wersji oraz zużywa pamięć, której nie mam aż tyle żeby trzymać 10 wersji tej samej aplikacji. W skrócie, jestem otwarty na sugestie (czyli pewnie daruję sobie Uplaya na Linuksa).

Tom pierwszy swoich fascynujących przygód zakończę ciekawostkami:
* Moja jakże różnorodna i oportunistyczna biblioteka Steam zawiera 50 tytułów. 22 z nich (44%!) działają na Linuksie natywnie lub zostały zatwierdzone jak w pełni kompatybilne.
* Najpopularniejsze życzenie społeczności dotyczące GOG Galaxy to wersja aplikacji na Linuxa. Jest oznaczone jako "w trakcie".

LINK
  • Update offtopu o DS3

    Darth Ponda 2020-05-01 18:10:02

    Darth Ponda

    avek

    Rejestracja: 2014-02-15

    Ostatnia wizyta: 2021-07-28

    Skąd: Olsztyn

    Z pomocą SCP udało mi się sprawić, że kontroler działa z Uplayem, a tym samym AC. Jeśli ktoś będzie chciał podłączył Dualshocka 3 do komputera polecam jednak Linuxa. Lub kupić odpowiedniego pada.

    LINK
  • Re: Granie na Linuksie

    AJ73 2020-05-01 18:22:01

    AJ73

    avek

    Rejestracja: 2017-10-12

    Ostatnia wizyta: 2021-07-25

    Skąd: Galactic Empire

    Świetny temat ! . Już zazdroszczę tych pokładów anielskiej cierpliwości, ja bym nie dał rady ... ale z chęcią będę czytał, jak walczysz z techniką

    LINK
  • Re: Granie na Linuksie

    SW-Yogurt 2020-05-02 19:06:54

    SW-Yogurt

    avek

    Rejestracja: 2011-05-19

    Ostatnia wizyta: 2021-07-27

    Skąd: Wrocek

    Podziwiam. Szanuję. Współczuję.

    LINK
  • skłamałem

    Darth Ponda 2020-05-04 18:58:01

    Darth Ponda

    avek

    Rejestracja: 2014-02-15

    Ostatnia wizyta: 2021-07-28

    Skąd: Olsztyn

    Jednak zainstalowałem tego Battlefronta 2, tylko nie uruchomiłem, a potem zapomniałem. gra nie do końca poprawnie skaluje się do ekranu, ale to nie jest nic, co by jakkolwiek wpływało na rozgrywkę. Poza tym działa idealnie. Polecam.

    LINK
  • Pierwsze wyzwanie

    Darth Ponda 2020-05-21 18:42:47

    Darth Ponda

    avek

    Rejestracja: 2014-02-15

    Ostatnia wizyta: 2021-07-28

    Skąd: Olsztyn

    W międzyczasie grałem w Kerbal Space Program i Stellaris. Oba mają wersję na Linuxa i chodziły bez zarzutu, KSP nawet płynniej niż na Windowsie. Niestety, misja i tak zakończyła się porażką.
    GTA V pobrałem na Windowsie, bo stwierdziłem że nie będę się męczyć z dwoma launcherami i samą grą. DRM to największy wróg grania na Linuxie, zaraz po Microsofcie. I tak dostałem tonę problemów od których chcę się zabić. Ale ostatnio odebrałem na Steamie Starter Pack do EVE Online, a i tak planowałem w nią zagrać. Chociaż nie na Linuxie.
    Czy się udało? Najwyraźniej tak. Póki co jedyny błąd wynikał z chwilowego zerwania połączenia z internetem. Jak to zrobiłem? Włączyłem Steam Play dla wszystkich produktów i ustawiłem Protona na najnowszą wersję.

    LINK
    • Re: Pierwsze wyzwanie

      AJ73 2020-05-21 18:56:44

      AJ73

      avek

      Rejestracja: 2017-10-12

      Ostatnia wizyta: 2021-07-25

      Skąd: Galactic Empire

      Darth Ponda napisał:
      ... Jak to zrobiłem? Włączyłem Steam Play dla wszystkich produktów i ustawiłem Protona na najnowszą wersję.
      -----------------------
      Rozumiem, że improwizowałeś, system zgłupiał i odpalił ?

      LINK
    • Re: Pierwsze wyzwanie

      AJ73 2020-05-21 18:58:31

      AJ73

      avek

      Rejestracja: 2017-10-12

      Ostatnia wizyta: 2021-07-25

      Skąd: Galactic Empire

      Aaalee, jeśli wiedziałeś co robisz ... to nie jestem godzien czytać Twoich postów

      LINK
      • Re: Pierwsze wyzwanie

        Darth Ponda 2020-05-21 20:15:28

        Darth Ponda

        avek

        Rejestracja: 2014-02-15

        Ostatnia wizyta: 2021-07-28

        Skąd: Olsztyn

        Przyznaję się, że wcześniej zrobiłem research i na ProtonDB EVE ma status Platinium.
        Czy wiedziałem co robię? Tak, zaznaczyłem jedno okienko w ustawieniach Steama.
        Nie zamierzam się bawić w jakiegoś speca od Linuxa, ot znam podstawowe komendy i narzędzia. Większość gier ma świetne opisy kompatybilności z różnymi wersjami Wine, Protona, PlayOnLinux czy Lutrisa, a ja umiem dość by podążać za instrukcją.

        LINK
  • Android i The Sims 2

    Darth Ponda 2020-09-01 17:39:24

    Darth Ponda

    avek

    Rejestracja: 2014-02-15

    Ostatnia wizyta: 2021-07-28

    Skąd: Olsztyn

    Możecie zgadnąć skąd mnie wzięło na Simsy, ale póki co działają. Gorzej z Anboxem.
    Jak wiadomo Android działa na zmodyfikowanym jądrze Linuxa. Anbox portuje te zmiany do Linuxa i zamyka je w kontenerze, dzięki czemu Linux działa normalnie, a aplikacje na Androida działają na Linuxie.
    Pierwszym problemem jest brak Sklepu Play i Usług Google Play. Na szczęście Niemcy przygotowali skrypt i sklep działa normalnie. Większym problemem okazało się, że (w skrócie) wielu deweloperów opiera aplikacje na kodzie w C, a ten wymaga oddzielnej kompilacji dla różnych architektur procesorów. Smartfony używają ARM, a komputery x86, więc twórcom aplikacji na Androida nie chce się dostarczać bibliotek dla x86. Ende.

    LINK
  • KotOR

    Darth Ponda 2021-03-24 12:06:24

    Darth Ponda

    avek

    Rejestracja: 2014-02-15

    Ostatnia wizyta: 2021-07-28

    Skąd: Olsztyn

    Było ciężko. Oczywiście można się spodziewać, że odpalanie na gry złym systemie operacyjnym może powodować problemy, ale nie była to niestety kwestia systemu operacyjnego. Problemem było to, że gra jest stara i nie obsługuje rozdzielczości 1080p. Żeby grać w trybie pełnoekranowym zmuszony byłem zastosować się do Windowsowego fixa https://www.wsgf.org/article/star-wars-knights-old-republic. I co? I działa. Jeszcze tylko poprawiłem filmiki modem https://www.nexusmods.com/kotor/mods/1306 i gra śmiga. Zero problemów związanych z użyciem złego systemu operacyjnego. Ledwie godzina gry i wróciła mi cała ochota na SW. Bo to 100% SW w SW. A Proton spisał się na medal. Platynowy.
    Jeśli kogoś interesują kwestie techniczne: Steam Overlay wyłączony, automatyczne aktualizacje włączone, swkotor.ini jak niżej.
    V-Sync=1 Frame Buffer=1 Soft Shadows=1 EnableHardwareMouse=1 FullScreen=1 Width=1920 Height=1080

    LINK

ABY DODAĆ POST MUSISZ SIĘ ZALOGOWAĆ:

  REJESTRACJA RESET HASŁA
Loading..