TWÓJ KOKPIT
0
FORUM Karcianki

Ugnaughty niszczą TCG?

Karrde 2004-04-11 17:24:00

Karrde

avek

Rejestracja: 2003-01-05

Ostatnia wizyta: 2020-03-28

Skąd: Ostrów Mazowiecka

Jeden z graczy TCG ułożył talię, która może w 80-90% przypadków wygrać w pierwszej turze (jeśli się nią gra prawidłowo). Karta, która to umożliwia nazywa sie Ugnaught (pochodzi z dodatku Rogues and Scoundrels). Na czym polega niepokonane combo? Otóż Ugnaught kosztuje 2 BP i posiada zdolność, która umożliwia jego discardnięcie w etapie budowy i pociągnięcie 5 kart z discarda do ręki (Ugnaught trafia do discarda przed ciągnięciem kart, więc można go wziąć z powrotem do ręki). Aby combo działało dobrze wystawiamy lokację Holoprojection Chamber obniżającą koszty wszystkich misji o 1 BP. Następnie zagrywamy trzema misjami Plan for the Future, które za 3 BP (po wystawianiu Holoprojection Chamber za 2 BP) dodają 4 BP. Tym sposobem zarabiamy 6 dodatkowych BP. Teraz wystawiamy Ugnaughta za 2 BP. Wydajemy BP na kolejne jednostki aż zostaną nam tylko 2. Wtedy discardujemy Ugnaughta i wracamy go do ręki razem z misjami dającymi BP. Zagrywamy poznownie tymi misjami, wystawiamy Ugnaughta, korzystamy z BP aż w końcu powtarzamy combo. W ten sposób wystawiamy wszystkie karty z ręki. Następnie jeżeli mamy Alter the Deal zabawa toczy się dalej. Karta ta za 3 BP powoduje, że obaj gracze discardują karty w ręce i ciągną 7 nowych. Możemy zatem zrobić kolejny manewr. Zagrywamy tymi misjami dającymi BP, wystawiamy Ugnaughta i zagrywamy Alter the Deal. dostajemy 7 nowych kart, zmuszamy gracza Jasnej Strony do pociągnięcia 7 nowych kart (wyczerpując powoli jego talię), a następnie discardujemy Ugnaughta, żeby wziąć do ręki jego, 3 misje dające BP oraz z powrotem Alter the Deal. Powtarzamy combo, w razie potrzeby ciągnąc 7 nowych kart odzyskanym Alter the Deal. Ostatecznie wystawiamy w pierwszej turze WSZYSTKIE SWOJE JEDNOSTKI I WYCZERPUJEMY CAŁKOWICIE TALIĘ PRZECIWNIKA.
Reasumując. Jeżeli w setupie wystawimy Ugnaughta i w pierwszej turze dostaniemy karty: Holoprojection Chamber, Alter the Deal i 3 x Plan for the Future mamy wygraną grę. Trafienie takiej kombinacji nie jest też mało prawdopodobne. Wystarczy, żeby talia składała się głównie z tanich jednostek, wtedy podczas setupu przez rękę przechodzi dużo kart i dostanie tego komba sprawdza się (wg autora tej talii) w ok. 80-90% przypadków.
Jak myślicie. Jak WotC poradzi sobie z tą sytuacją? Bo wątpię żeby tak to zostawili. Errata tekstu Ugnaughta? A może po prostu zakażą używania tej karty na turniejach? Co o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji.

LINK
  • Poprawka

    Karrde 2004-04-11 22:49:00

    Karrde

    avek

    Rejestracja: 2003-01-05

    Ostatnia wizyta: 2020-03-28

    Skąd: Ostrów Mazowiecka

    Troszkę się pomyliłem przy opisie comba. Ugnaughty wracają karty nie do ręki, lecz do talii. Co nie zmienia faktu, że jeśli włożysz do talii sporo misji ciągnących karty, to combo i tak zadziała.

    LINK
  • WOW! Co za strategia :)

    Paweł 2004-04-12 08:30:00

    Paweł

    avek

    Rejestracja: 2002-01-06

    Ostatnia wizyta: 2013-03-31

    Skąd: Katowice

    Nie mogę nic powiedzieć – był już (nie) jeden wątek , gdzie pisałeś o wpadkach Wizardsów. Jestem przekonany , że zdolności kart z Magic The Gathering są dokładniej analizowane i nie ma takich wpadek , a SWTCG jest tak olewane , że można się wstydzić.

    Analizowałem różne możliwości – np. co by było , gdyby misje dodające BP nie były w pogotowiu , ale faktycznie tylko mocny pech może zniszczyć tę talię.

    LINK
  • Z ostatniej chwili

    Karrde 2004-04-12 22:22:00

    Karrde

    avek

    Rejestracja: 2003-01-05

    Ostatnia wizyta: 2020-03-28

    Skąd: Ostrów Mazowiecka

    Właśnie WotC zbanowało kartę Ugnaught i zabroniło jej używania na turniejach SW TCG.

    LINK
  • Za wcześnie się ujawnili

    Paweł 2004-04-13 11:05:00

    Paweł

    avek

    Rejestracja: 2002-01-06

    Ostatnia wizyta: 2013-03-31

    Skąd: Katowice

    A to już lekka przesada... ze strony graczy. Dlaczego ujawniono tę talię , zamiast czekać na turniej i zobaczyć miny Wizardów?

    LINK
    • Przeczytaj

      Karrde 2004-04-13 13:19:00

      Karrde

      avek

      Rejestracja: 2003-01-05

      Ostatnia wizyta: 2020-03-28

      Skąd: Ostrów Mazowiecka

      mój komentarz do newsa - tam starałem się to wyjaśnić. Thrawn (który to ujawnił) nie zdążyłby użyć tej talii, bo kwalifikacje do turnieju TCG w jego stanie USA są dość późno i WotC już po wcześniejszych rundach kwalifikacji dowiedziałoby się o tym i zbanowało karty.
      Ale spójrz na to też od innej strony. Jesteś graczem TCG. Idziesz na kwalifikacje do mistrzostw z talią, która układałeś i którą testowałeś przez tydzień. Płacisz wpisowe (bo żeby dostać się do kwalifikacji trzeba zapłacić, ale nie wiem ile).I nagle walczysz z przeciwnikiem, który rozkłada Twoją talię w pierwszej turze nie dając Ci absolutnie żadnej możliwości obrony (bo ta talia nie pozwala na obronę - podczas swojego etapu budowy nie miałbyś ani jednej karty w talii ani w ręce, a wszystkie zniszczone jednostki wroga mogłyby być natychmiast przywracane do areny z powrotem w następnej turze). Nie sądzisz, że w takiej sytuacji mnóstwo graczy (szczególnie początkujących) rzuciłoby tą grę w diabły?

      LINK
      • Nagroda dla niego

        Paweł 2004-04-13 14:09:00

        Paweł

        avek

        Rejestracja: 2002-01-06

        Ostatnia wizyta: 2013-03-31

        Skąd: Katowice

        Dlaczego WOTC miałby wcześniej wytropić tę kartę? Czyli ktoś inny tez używał tej talii , tak?

        Co do drogiego akapitu – to zależy od psychiki tego gościa. Równie dobrze może się cieszyć , że zrobił taką super talię i wygrał z jakimś lamerem.

        Myślę , że WOTC powinni wręczyć osobie , która wymyśliła tę talię jakąś nagrodę za kombinowanie

        LINK
        • A ja...

          Tremayne 2004-04-13 14:21:00

          Tremayne

          avek

          Rejestracja: 2003-02-15

          Ostatnia wizyta: 2023-01-09

          Skąd: Katowice

          ...jednak twierdze, że WotC powinno zająć się tym swoim M:tG, a nie zabijać tym systemem karcianek z SW. Ew. mogli by oddać licencje decipherowi. Wszyscy by odetchnęli...

          LINK
          • Kiedyś

            Karrde 2004-04-13 16:23:00

            Karrde

            avek

            Rejestracja: 2003-01-05

            Ostatnia wizyta: 2020-03-28

            Skąd: Ostrów Mazowiecka

            zapewne bez wahanie przyznałbym Ci rację. Ale muszę powiedzieć, że w tej chwili byłoby mi żal, gdyby WotC straciło licencję. Po prostu polubiłem tą nową karciankę - nie za realizm i klimat, bo to nadal pozostaje domeną CCG - ale za dynamikę, której w CCG często mi brakowało.
            Zresztą odzyskanie licencji to rozważania stare i przypominające pod względem prawdopodobieństwa marzenie: "Chciałbym, żeby w Polsce wszyscy byli bogaci". WotC ma licencję do 2018r. W USA masz całą rzeszę fanów SW, a przy Epizodzie III będzie olbrzymi popyt na stuff SW. Jaka firma przy zdrowych zmysłach sprzedawałaby w takiej sytuacji licencję konkurencji? (bo o oddawaniu z dobrego serca to chyba nikt na poważnie nie mówi). Zresztą obecnie wszystkie licencje są w rękach Hasbro (które jest właścicielem m.in. WotC) i oddawanie licencji z powrotem Decipherowi byłoby, z czysto finansowego i marketingowego punktu widzenia, czymś dziwacznym. Zabranie licencji Decipherowi było właśnie głównie podyktowane tym, żeby ostatnia nie-hasbroska licencja na gadżety SW, weszła w ręce Hasbro.

            LINK
        • Rzecz w tym

          Karrde 2004-04-13 15:54:00

          Karrde

          avek

          Rejestracja: 2003-01-05

          Ostatnia wizyta: 2020-03-28

          Skąd: Ostrów Mazowiecka

          że po ujawnieniu talii okazało się, że sporo osób niezależnie od siebie wykombinowało różne wersje tego comba (jedne mniej inne bardziej potężne - jedna wersja działała w 96% przypadków).

          LINK
  • eno

    Darth Bujak 2004-04-13 20:19:00

    Darth Bujak

    avek

    Rejestracja: 2003-09-22

    Ostatnia wizyta: 2005-05-11

    Skąd: Kraków

    mocne miec taka karte!! po co sie koles ujawnial??

    LINK
    • a no po to

      Karrde 2004-04-13 21:35:00

      Karrde

      avek

      Rejestracja: 2003-01-05

      Ostatnia wizyta: 2020-03-28

      Skąd: Ostrów Mazowiecka

      bo wiedział, że inni mają kwalifikacje do mistrzostw wcześniej niż on. Wiedział, że na tych kwalifikacjach niektóre osoby będą korzystać z tego comba. Istniało duże prawdopodobieństwo, że zanim w jego regionie odbędą się kwalifikacje, WotC skapnie się co się dzieje i zbanuje Ugnaughta, a on na gwałt będzie musiał nową talię tworzyć. Więc zamieścił ją w sieci, ale jak się okazało też nie do końca. Osłabił celowo tą talię i nie wspomniał o możliwości kontry (bo jednak istnieje) zabezpieczając się na wypadek, gdyby WotC nie zbanowało karty. Wtedy on miałby przewagę, bo większość grałaby jego osłabionym deckiem.

      LINK
  • mam pytanie!

    Darth Bujak 2004-04-13 21:47:00

    Darth Bujak

    avek

    Rejestracja: 2003-09-22

    Ostatnia wizyta: 2005-05-11

    Skąd: Kraków

    jest gdzies jakis skan tej karty albo cos??!! jak cos to prosze na gg 3685197

    LINK
  • Dobrze się stało

    Sebastiannie 2004-04-13 22:58:00

    Sebastiannie

    avek

    Rejestracja: 2002-12-28

    Ostatnia wizyta: 2008-09-20

    Skąd: Pabianice

    To mi przypomina sytuację kiedy złodziej kabluje na policji o swoich planach napadu na bank, bo boi się, że jakiś inny złodziej obrabuje ten bank wcześniej od niego . W ostatecznym rachunku obaj złodzieje przegrywają, więc chyba należy się cieszyć . Dla mnie osobiście układanie talii, które mają nie dopuścić w praktyce do rozpoczęcia gry jest sprzeczne z duchem rywalizacji i jest przejawem lamerstwa. To mniej więcej tak jakby po zdobyciu gola cała drużyna piłkarska stanęła w swojej bramce. Jeśli jednak dla tych osób cel do tego stopnia uświęca środki, ja bym dał im wygrać i niech się cieszą, skoro o takie wygrywanie tylko im chodzi...

    LINK
  • dzeki!!

    Darth Bujak 2004-04-14 14:57:00

    Darth Bujak

    avek

    Rejestracja: 2003-09-22

    Ostatnia wizyta: 2005-05-11

    Skąd: Kraków

    dzieki Karrde

    LINK
  • a może byś napisał

    Marrbacca 2004-04-14 20:31:00

    Marrbacca

    avek

    Rejestracja: 2003-01-06

    Ostatnia wizyta: 2008-04-21

    Skąd: Stare Juchy

    jaka to kontra, bo mnie to bardzo ciekawi. a swoją drogą to bardzo ciekawa taktyka, WotC powinna zapobiegać wcześniej takim wypadkom, a nie czekać na łaskawość fanów

    LINK
    • może bym napisał :)

      Karrde 2004-04-15 12:58:00

      Karrde

      avek

      Rejestracja: 2003-01-05

      Ostatnia wizyta: 2020-03-28

      Skąd: Ostrów Mazowiecka

      Kontra jest następująca. W setupie Jasna Strona sama wystawia Ugnaughty, które w trakcie etapu budowy wracają discardnięte karty do talii Jasnej Strony. Przydadzą się również jednostki mogące ciągnąć karty, aby pociągnąć do ręki karty odzyskane przez Ugnaughty. Kiedy Jasnej Stronie uda się w końcu stowrzyć nieskończoną pętle BP (tworzona jest analogicznie do pętli Ciemnej Strony) zaczyna się właściwa zabawa tzn. zagrywa się ciągle misjami Leap into the Chasm (misja ta powoduje, że obaj gracze muszą discardnąć jednostkę o najniższym koszcie wystawienia). aż do momentu, gdy przeciwnik nie ma już jednostek (na 99% ty też się ich przez to pozbędziesz). Teraz wykorzystując dalej pętlę BP, wystawiasz po jednej jednostce do każdej areny. Ponieważ przeciwnik nie ma żadnych jednostek wygrywasz na koniec tury.
      Na tą kontrę też jednak istnieje kontrkontra. Polega ona na tym, że Ciemna Strona musi w etapie budowy zagrać misją Disturbance in the Force (sprawia, że przeciwnik nie może korzystać ze zdolności aktywowanych przez co Ugnaughty stają się bezużyteczne) albo Imperial Blockade (sprawia, że przeciwnik nie może wydawać BP w tej turze).
      Na kontrkontrę Jasna Strona nic już jednak poradzić nie może.

      LINK
  • hehe...

    Calsann 2004-04-16 17:46:00

    Calsann

    avek

    Rejestracja: 2003-01-06

    Ostatnia wizyta: 2017-12-24

    Skąd: Nidzica

    Niedługo ta karta będzie kolekcjonerską.... tak myśle, nieznam sie na tym kompletnie

    LINK
  • oo dlugo

    damjan_karas2 2007-03-10 17:22:00

    damjan_karas2

    avek

    Rejestracja: 2007-03-02

    Ostatnia wizyta: 2008-01-31

    Skąd: Bydgoszcz

    nik tu ni pisal

    LINK
  • czy o toą

    damjan_karas2 2007-03-10 17:23:00

    damjan_karas2

    avek

    Rejestracja: 2007-03-02

    Ostatnia wizyta: 2008-01-31

    Skąd: Bydgoszcz

    kartę chodzi?
    http://www.gamezone.com.pe/Imagenes/sw_b_ugnaught.jpg

    LINK

ABY DODAĆ POST MUSISZ SIĘ ZALOGOWAĆ:

  REJESTRACJA RESET HASŁA
Loading..