Świat Filmu

Marton Csokas

Marton Csokas, Arcyksiąże Poggle Mniejszy

Biografia

Marton Csokas urodził się 30 czerwca 1966 roku w Nowej Zelandii. Jego matką była Nowozelandka, ojciec zaś był węgierskim emigrantem, który nazywał się także Marton Csokas (jego nazwisko czyta się jako Czo-karsz). Został aktorem w roku 1989, dopiero gdy skończył Nowozelandzką Szkołę Teatralną. Swe pierwsze kroki skierował ku scenie, a pierwszą rolą Taki Rua/Depot Te Whaunau A Tuanui Jones.

Wkrótce nowozelandcy widzowie zobaczyli go, wcielającego się w rolę wygadanego i byronowskiego Septimusa w Arkadii Toma Stopparda, dwuznacznego Joe’go Pitta w sztuce Tone’ego Kushnera Angels in America, jak również w produkcji Briana Frielsa Dancing at Lughnasa, Davida Hare’a Amy’s View, Patricka Marbera Closer (za co otrzymał nagrodę teatralną Chapmana Trippa dla najlepszej produkcji teatralnej) i Stevena Berkoffa Kvetch. Csokas jest również współzałożycielem trupy eksperymentalnej, Teatru Stronghold, który zdobył uznanie prowokacją i ciężką pracą. Jego talent do klasyki można było podziwiać także w wielu produkcjach Szekspira, Czechowa i Brechta, między innymi w rolach: Falstaffa w Wesołych kumoszkach z Windsoru, Brutusa w Juliuszu Cezarze i Orsino w Twelfth Night, jak też w Trzech Siostrach, Wiśniowym Sadzie i Happy End.

W roku 1994 zadebiutował na ekranie w filmie „Jack Brown Genius”, grając rolę Dennisa. Następnie przez dwa lata występował w operze mydlanej (telenowela) „Shortland Street”. Po drodze było też kilka innych filmów, ale przełomem w jego karierze był film „Broken English” z 1996, który przyniósł mu nominację do nagrody Nowozelandzkiego Instytutu Filmowego. W wolnym czasie dalej rozwijał ścieżkę teatralną np. w bardzo dobrze ocenionej sztuczce Rain, z którą w roku 2002 zawędrował nawet do Nowego Jorku i Los Angeles. Niebawem zaczął grywać rozmaite role w produkcjach Nowozelandzkich i Australijskich.

Gościnnie grywał też w wielu serialach, np. zagrał Tarlusa w jednym z epizodów „Herkulesa”. Wytwórni Renaissance Pictures bardzo się spodobał i powierzyli mu jeszcze rolę Khrafstara i Boreasza w „Xenie” (1997-1998). Jako Boreasz wrócił jeszcze w 2000-2001. Pojawił się też w innych serialach jak np. "Farscape", "Beastmaster", "Water Rats", "Cleopatra 2525", czy „The Farm” (mini serial, w którym zagrał jedną z głównych ról). Za zagranie epizodu w popularnym serialu „G.P.”, Csokas został nominowany do nagrody Australijskiego Instytutu Filmowego za Najlepszy występ w sztuce telewizyjnej. Amerykańscy widzowie mogli zobaczyć go w filmie telewizyjnym o wysokiej oglądalności w roli Teda Healy, człowieka, który stworzył „The Three Stooges”.

Przełomem w jego karierze był rok 2001 i 2002. Nie tylko z powodu „Rain” w wersji filmowej, ale przede wszystkim udziału w dwóch superprodukcjach, które nakręcono na antypodach w tym czasie. Oczywiście mowa o „Władcy Pierścieni” Petera Jacksona i „Ataku klonów”. Rola Celeborna (lub Keleborna – w zależności od preferowanej polskiej pisowni) zrobiła mu doskonałą reklamę. Jego nazwisko zaczęło być rozpoznawane poza Oceanią. Choć w „Drużynie Pierścienia” praktycznie stoi obok Cate Blanchett, czyli jego filmowej małżonki Galadrieli. Rola w sumie przeszła bez echa, ale mógł sobie powiedzieć, że grał w „Drużynie Pierścienia”. Zresztą pojawia się też na chwilę w „Powrocie Króla”, również specjalnie się nie wysilając grą.

W 2000 zagrał też w „Ataku Klonów” (film ukazał się w 2002). Zagrał tam przywódcę Geonosjan – Arcyksięcia Poggle’a Mniejszego. Z rolą tą oczywiście związana jest bardzo ciekawa historyjka, o marginalizacji tego aktora. Początkowo Poggle miał być tylko i wyłącznie kostiumem, ale w pewnym momencie produkcji zdecydowano, że będzie to komputerowy aktor. Nagle rola Martona ograniczyła się do pomagania innym aktorom wczucia się w sytuację. Miał imitować komputerową postać, później dostawioną. Często jest tak, że aktorzy robiący za taką pomoc w wielu aspektach mocno sugerują np. sposób poruszania się późniejszej postaci. Zrobił tak Achmed Best z Jar Jarem oraz Andy Serkis z Gollumem we „Władcy Pierścieni”. Niestety postać Geonosjanina w ogóle się do tego nie nadawała. Przed Martonem zatem stanęło inne wyzwanie, użyczenie głosu postaci. Włożył w to bardzo dużo pracy, tak by był to niezapomniany występ. Ale oczywiście Lucasowi zmieniła się wizja i postanowił, że Poggle będzie mówił we własnym języku, który trzeba było wygenerować, gdyż nie był do powtórzenia dla normalnych ludzi. Marton w rezultacie został wycięty z napisów. Jednak mógł się pochwalić, że był jednym z nielicznych, obok Christophera Lee, który wystąpił i w „Gwiezdnych Wojnach” i we „Władcy”.

A co najważniejsze umiał się sprzedać. Wkrótce zagrał między innymi w filmach „XXX” u boku Samuela L. Jacksona, czy „Linia Czasu”, powoli wyrabiając własne nazwisko. Bardzo jednak żałuje, że w obu superprodukcjach potraktowano go po macoszemu.

Filmografia:

2005: Aeon Flux jako Trevor Goodchild
2005: Królestwo niebieskie (Kingdom of Heaven) jako Guy de Lusignan
2005: VI Batalion (Great Raid, The) jako Redding
2005: Asylum jako Edgar
2004: Krucjata Bourne'a (Bourne Supremacy, The) jako Jarda
2004: Morderca ze wschodu (Evilenko) jako Vadim Timurovic Lesiev
2004: Evilenko, il comunista che mangiava i bambini jako Vadim Timurovic Lesiev
2003: Linia czasu (Timeline) jako Robert de Kere
2003: Władca Pierścieni: Powrót Króla (Lord of the Rings: The Return of the King, The) jako Celeborn
2003: Kangur Jack (Kangaroo Jack) jako Pan Smith
2002: xXx jako Yorgi
2002: Garage Days jako Shad Kern
2002: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (Star Wars - Episode 2: Attack of the Clones) jako Poggle the Lesser (głos)
2001: Farm, The jako Adrian Beckett
2001: Xena: Wojownicza Księżniczka: Koniec Legendy (Xena: Warrior Princess: Series Finale) jako Borias
2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The) jako Celeborn
2001: Rain jako Cady
2000: Accidents jako Chug
2000: Monkey's Mask, The jako Nick Maitland
2000: Three Stooges, The jako Ted Healy
2000: Happy Birthday 2 You jako Dr Leonard Rossi-Dodds
1999: Halifax f.p: Swimming with Sharks jako John Garth
1998: Hurrah jako Raoul
1996: Broken English jako Darko
1996: Chicken
1995-2001: Xena: wojownicza księżniczka (Xena: Warrior Princess) jako Borias
1995: Twilight of the Gods jako Żołnierz
1994: Jack Brown Genius jako Dennis
1994: Game with No Rules, A jako Kane
1992: Shortland Street jako Dr Leonard Rossi-Dodds (1994-1996)



Tagi: Marton Csokas (1)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.