Świat Filmu

Terence Stamp

Terence Stamp, Najwyższy Kanclerz Finis Valorum

Biografia:

Terence Stamp urodził się 22 lipca 1939 w Bow, dzielnicy Londynu. W filmie fabularnym zadebiutował w 1962 w adaptacji "Billy Budd" reżyserowanej przez Petera Ustinova. Interpretacja Stampa tytułowej postaci przyniosła mu nie tylko nominację do nagrody Akademii Filmowej, ale także międzynarodową sławę. Po "Billy Budd" Stamp współpracował z kilkoma największymi filmowcami. Stamp zagrał w adaptacji powieści Johna Fowles'a "The Collector" ("Kolekcjoner') u boku Samanthy Eggar oraz w "Modesty Blaise' u reżysera Josepha Losey'a i producenta Joe Janni. Stamp spotkał się ponownie z producentem Janni przy dwóch innych filmach: adaptacji powieści Thomasa Hardy'ego "Far from the Madding Crowd" ("Z dala od zgiełku") reżyserowanej przez Johna Schlesingera, grając u boku Julie Christe, oraz pierwszym filmie fabularnym Kena Loacha "Poor Cow". Później Stamp wyjechał do Włoch aby zagrać w filmie Frederica Fellini "Spirit of the Dead". Włochy stały się domem Stampa na kilka lat, w czasie których nakręcił "Teorema" u Piera Paola Pasolini partnerując Silvanie Mangano. Szczyt jego kariery to koniec lat 60. Był on uznany wtedy za jednego z najbardziej seksownych ludzi na świecie, zresztą jeszcze w 1995 magazyn Empire umieścił go na 59 pozycji, najseksowniejszych ludzi stulecia. Koniec lat 60. to nie tylko rozkwit kariery aktorskiej, ale też słynnych już dziś romansów z Julie Christie, Brigette Bardot oraz Jean Shrimpton. Gdy ta ostatnia go rzuciła, Stamp na wiele lat wycofał się z wielkiego kina, wpierw koncentrując na produkcjach niezależnych, a potem wyjechał do Indii na 10 lat, gdzie żył w dość prymitywnych warunkach. Zaczął wracać do kina dopiero z końcem lat 70. W jego znacznym dorobku znajdują się takie filmy jak "Superman" Richarda Donnera, "Superman II" (występował jako najeźdźca z Kryptonu generał Zod) Richarda Lestera, "The Hit", "Link" Richarda Franklina, "Legal Eagles" ("Orły temidy") Ivana Retmana, "The Sicilian" ("Sycylijczyk") Michaela Cimino oraz "Wall Street" Olivera Stone'a. "Prince of Shadows", w którym grał pod kierownictwem Pilar Miro, był nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem na Berlińskim Festiwalu Filmowym.

Czwartą dekadę pracy aktorskiej Stamp rozpoczął filmem "Priscilla królowa pustyni", nosząc niektóre z najlepszych kostiumów Lizzy Gardiner, laureatki nagrody Akademii Filmowej, grając z Guy Pearcem i Hugo Weavingiem pod reżyserią Stephna Elliotta. Film oczywiście wywołał pewne kontrowersje i oburzenie, gdyż opowiadał o grupie wędrownych transwestytów. W lecie 1999 Stamp był oglądany w oczekiwanym na całym świecie filmie George'a Lucasa "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace" ("Gwiezdne Wojny: Epizod I - Mroczne Widmo"),w filmie Franka Oz "Wielka heca Bowfingera" ze Stevem Martinem i Eddie Murphym, w "Angolu", "Czerwonej planecie". Oprócz kariery aktorskiej Stamp jest również utalentowanym pisarzem. Opublikował trzy tomy swoich wspomnień, w tym "Stamp Album" (napisany w hołdzie jego zmarłej matce), powieść oraz książkę kucharską.

Stamp ma młodszego brata Christopera. 31 grudnia 2002 ożenił się z Elizabeth O’Rourke. Jego organizm jest uczulony na pszenicę i nabiał, wiec unika tego w swej diecie. Od 1994 firmuje też swoim nazwiskiem produkty żywnościowe, nie zawierające nabiału i pszenicy (lub zmodyfikowane genetycznie). Nazywa to „Kolekcją Stampa”.

Pracę na planie „Gwiezdnych Wojen” uznaje za epizod w życiu, o którym stara się nie wypowiadać, ani dobrze, ani źle.

Nagrody i Nominacje:

1963 Nominacja do Oscara Najlepszy aktor drugoplanowy “Billy Budd” (1962)
1963 Nominacja BAFTA “Billy Budd” (1962)
1995 Nominacja BAFTA “TheQueen of the Desert” (1994)
1965: Kolekcjoner najlepsza rola męska Cannes
1965: Kolekcjoner najlepszy aktor Cannes
1963: Billy Budd (nominacja) Oscar najlepszy aktor drugoplanowy Akademia Filmowa
1963: Billy Budd (nominacja) BAFTA najbardziej obiecujący debiut
1963: Billy Budd Złoty Glob najbardziej obiecujący debiut


Filmografia:

2005: W cieniu matki (These Foolish Things) jako Baker
2005: Elektra jako Stick
2004: Dead Fish jako Fish
2003: Pocałunek (Kiss, The) jako Philip Naudet
2003: Córka mojego szefa (My Boss's Daughter) jako Jack Taylor
2003: Nawiedzony dwór (Haunted Mansion, The) jako Ramsley
2001: Tajemnice Smallville (Smallville) jako Jor-El (głos)
2001: Moja żona jest aktorką (Ma femme est une actrice) jako John
2002: Full Frontal jako Wilson
2000: Czerwona planeta (Red Planet ) jako Dr Bud Chantillas
1999: Angol (The Limey) jako Wilson
1999: Wielka Heca Bowfingera jako Terry Stricter
1999: Gwiezdne wojny: część I - Mroczne widmo (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace) jako Kanclerz Valorum
1998: Love Walked In jako Fred Moore
1998: Całując niebo (Kiss the Sky) jako Kozen
1997: Bliss jako Baltazar Vincenza
1997: Tire a Part jako Edward Lamb
1996: Siłą woli (Mindbender) jako Joe Hartman
1995: Mindbender jako Joe Hartman
1994: Priscilla, królowa pustyni (Adventures Of Priscilla, Queen Of The Desert) jako Ralph/Bernadette
1993: Niesamowita McCoy (Real McCoy) jako Jack Schmidt
1991: Beltenbros jako Darman
1990: Genuine Risk jako Paul Hellwart
1988: Alien Nation jako William Harcourt
1988: Młode strzelby (Young Guns) jako John Tunstall
1987: Sycylijczyk (The Sicilian) jako Borsa
1987: Wall Street (Wall Street) jako Sir Larry Wildman
1986: The Alamut Ambush jako David Audley
1986: Hud jako Edward
1986: Link jako dr Steven Phillip
1986: Orły temidy (Legal Eagles) jako Victor Taft
1984: The Hit jako Willie Parker
1984: Wykonać wyrok (Death Warrant)
1982: Insanity
1982: Morte in Vaticano
1981: Monster Island jako Taskinar
1980: Superman 2 (Superman II) jako Generał Zod
1979: Meetings with Remarkable Man jako książę Lubovedsky
1978: Superman (Superman) jako Generał Zod
1977: Black-Out
1976: Divina Creatura jako Dany di Bagnasco
1976: Strip-tease jako Alain
1975: Hu-Man jako Terence Stamp
1970: The Mind of Mr. Soames jako John Soames
1970: Una Stagione all'inferno
1968: Blue jako Blue
1968: Tre Passi Nel Delirio jako Toby Dammit
1968: Teoremat(Teorema) jako gość
1967: Poor Cow jako Dave
1967: Z dala od zgiełku (Far from the Madding Crowd) jako sierżant Troy
1966: Modesty Blaise jako Willie Garvin
1965: Kolekcjoner (Collector aktor) jako Freddie Clegg
1962: Billy Budd jako Billy Budd
1962: Term of Trial jako Mitchell

Biografia na podstawie danych ze Stopklatki napisał JORUUS
Lekko uzupełnił: Lord Sidious


Tagi: Terence Stamp (1)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.