Świat Filmu

Samuel L. Jackson

Samuel Leroy Jackson, Mace Windu

Biografia:

Jest fenomenalny. To chyba jedyny aktor, którzy potrafi kląć z taką klasą. Publiczność go w ogóle uwielbia, zaczęło się oczywiście od Pulp Fiction. Samuel L. Jackson urodził się 21 grudnia 1948 roku w Washingtonie D.C.. Wychował się w Chatanooga w Tennessee, pod czułą opieką matki Elizabeth, która handlowała ubraniami. W wychowaniu SLJ pomagała babcia Janitor. Ojciec żył z dala od rodziny w Kansas City. Od dziecka walczył z jąkaniem, przechodził terapię. Jako student architektury w Morehouse College w Atlancie posłuchał rady terapeuty i zgłosił się na przesłuchania do musicalu wystawianym na uczelni. Skończyło się tak, że zmienił kierunek studiów na aktorstwo. Zanim skończył naukę, został na krótko relegowany z uczelni za udział w zamieszkach czarnoskórych studentów.

Pierwszą rolą, za którą dostał pieniądze, była reklamówka sieci fast-food: oblizywał się jedząc hamburgera z cebulą. W tym samym, 1972 roku przeniósł się do Nowego Jorku. Tu zaczepił się w telewizji, m.in. w Bill Cosby Show. Imał się różnych prac, był nawet kamerdynerem w słynnej w kręgach artystycznych Manhattan Plazma, gdzie obsługiwał między innymi Giancarlo Esposito, z którym zagrał wspólnie w 1993 w filmie "Amos & Andrew". Występował na scenach Broadwayu i off-Broadway, a także w trupie teatralnej Negro Ensemble Company razem z aktorem Morganem Freemanem. Karierę aktorską na srebrnym ekranie Jackson rozpoczął od epizodycznych ról kryminalistów umierających nagłą śmiercią w filmie i telewizji Debiut filmowy Samuela L.Jacksona miał miejsce jeszcze za czasów studenckich w Morehouse w "Together for Days". Znalazł się też w czarnym zespole teatralnym, gdzie wypatrzył go Spike Lee z którym nawiązał współpracę, od epizodu w filmie "School Daze" (1988), poprzez rolę DJ-a radiowego w "Do the Right Thing" (1989) i człowieka, który pobił Denzela Washingtona w "Mo' Better Blues" (1990). W czwartym filmie "Jungle Fever" Lee obsadził go w roli narkomana. Zdjęcia zaczęły się w dwa tygodnie po tym, jak Jackson zakończył kurację odwykową od kokainy i alkoholu. W tej sytuacji jego gra była tak przekonująca, że jury festiwalu w Cannes (1991) wyróżniło go nagrodą dla najlepszego aktora drugoplanowego - nagrodą, która wcześniej na tym festiwalu nie istniała. Również ta rola przyniosła Jacksonowi uznanie nowojorskiej krytyki oraz New Jork Film Critics Award. Po tym sukcesie Jackson otrzymał sporo niewielkich ról w większych produkcjach, między innymi w "White Sands" (1992) i "Czasie patriotów" (1992).

W 1993 roku zagrał główne role w dwóch komediach: "Strzelając śmiechem", pełnej gagów parodii "Zabójczej broni", z Emilio Estevezem i Jacksonem w rolach Mela Gibsona i Danny Glovera i "Amos and Andrew", satyrze społecznej wymierzonej przeciwko uprzedzeniom rasowym. Jackson pojawił się też w hicie "Park Jurajski" (1993) Stevena Spielberga i "Prawdziwym romansie" Tony'ego Scotta. Po "Pulp Fiction" (1994) pokochała go publiczność. Samuel L. Jackson wywarł ogromny wpływ na kino amerykańskie rolą Julesa, płatnego zabójcy i filozofa z zamiłowania. Dzięki temu występowi uhonorowano aktora nominacjami do nagród Oskara oraz Złotego Globu w kategorii najlepszego aktora drugoplanowego, jak również statuetką Brytyjskiej Akademii Filmowej BAFTA oraz ogólnym światowym uznaniem. I ma niewątpliwie rację: choć przed Pulp Fiction Samuel L. Jackson zagrał w około 30 filmach, dopiero po filmie Quentina Tarrantino ludzie zapamiętali jego twarz i nazwisko i skojarzyli jedno z drugim. Zaistnienie w świadomości widzów zajęło mu zatem jakieś 20 lat. Wraz z Brucem Willisem zagrał w "Szklanej Pułapce 3"( pomaga Bruce'owi Willisowi przeżyć w Harlemie, a następnie staje się jego partnerem przeciwko terroryście granym przez Jeremy Ironsa.), która okazała się największym sukcesem kasowym na świecie w 1995 roku. W "Pocałunku śmierci" (1995) Barbeta Schroedera gra policjanta, który chce dopaść gangstera Nicholasa Cage'a przy pomocy wtyczki (David Caruso). W 1996 roku wystąpił razem z Sandrą Bullock, Matthew McConaughey i Kevinem Spacey w "Czasie zabijania" Joela Schumachera będącego adaptacją powieści Johna Grishama pod tym samym tytułem, ponownie zdobywając nominację do Złotego Globu oraz nagrodę NAACP Image Award. W "Negocjatorze" jako człowiek wrobiony w przestępstwo, Jackson musi przekonać godnego siebie przeciwnika, granego przez Kevina Spaceya, o swojej niewinności. Aktor zagrał też w dwóch filmach reżysera filmów akcji Renny Harlina: w "Długim pocałunku na dobranoc" (1996) jako prywatny detektyw partnerował Geenie Davis w konfrontacji z jej brutalną przeszłością i jej konsekwencjami, natomiast w thrillerze "Piekielna głębia" (1999) walczył w pływającym laboratorium z genetycznie zmodyfikowanymi rekinami. Akcja filmu science fiction "Kula" (1998) Barry'ego Levinsona także dzieje się pod wodą: tajemniczy przedmiot znaleziony w zatopionym statku sprawia, że obsesje grupy naukowców mających go zbadać (Jackson, Sharon Stone, Dustin Hoffman) stają się rzeczywistością. Tarantino zaprosił go jeszcze do filmu "Jackie Brown", udział w tym filmie przyniósł Jacksonowi nagrodę Srebrnego Niedźwiedzia na Festiwalu Filmowym w Berlinie oraz kolejną nominację do Złotego Globu. Ostatnimi propozycjami w jakich Jackson brał udział to film w reżyserii Kevina Reynoldsa "187" oraz obwołany w Stanach Zjednoczonych jednym z najlepszych obrazów roku, niskobudżetowy "Eve's Bayou" (którego aktor był także producentem).

Najnowsze jego filmy to "Purpurowe Skrzypce" Francois Girarda oraz prequele "Gwiezdnych Wojen", opowiadający o wydarzeniach, które miały miejsce przed opowiedzianymi już w oryginalnej trylogii do którego Samuel L. Jackson dostał się dość w nietypowy sposób, bo spytany w którymś z wywiadów co sądzi o kontynuacji Gwiezdnych Wojen powiedział że zawsze chciał w nich zagrać, na drugi dzień miał już podpisany kontrakt. Podobno powiedział tam, że zagrałby za darmo i jakoby faktycznie w "Mrocznym Widmie" gra za raczej symboliczną sumę, choć inne plotki mówią, że z niej zrezygnował. Na ekranach telewizorów Jackson wystąpił w nagrodzonym statuetką Emmy "Against the Wall" w reżyserii Johna Frankenheimera. Wówczas uzyskał nominację do CableACE Award oraz do Złotego Globu. Kariera Jacksona rozpoczęła się na dobre, kiedy ukończył wydział sztuk dramatycznych w Morehouse College w Atlancie. Rozpoczął występy w różnych sztukach teatralnych, w tym; "Home, A Soldier's Play", "Sally/Prince", "The District Line" oraz w sztukach autorstwa Augusta Wilsona na deskach teatru Yale Repertory Theatre; w roli Boya Willie'go w "The Piano Lesson" oraz Wolfa w "Two Trains Running'. W kolejnym spektaklu Willie'go zatytułowanym "Fences", odtwarzał postać Lyonsa w Seattle Repertory Theatre. Podczas trwania Nowojorskiego Festiwalu Szekspirowskiego (New York Shakespeare Festiwal) Jackson zagrał w "Mother Courage and Her Children", "Spell #7" oraz "The Mighty Gents". Inne filmy z jego bogatej filmografii to przede wszystkim; "Ragtime", "Sea of Love" (Morze miłości), "Coming to America", "Ray", "Do the Right Thing" (Rób, co należy), "School Daze", "Mo'Better Blues", "Chłopcy z ferajny' (GoodFellas), "Strictly Business", "White Sands" (Białe piaski), "Jumpin' at the Boneyard", "Fathers and Sons", "Juice", "Prawdziwy", "Deep Blue Sea", "Caveman's Valentine", "Mefisto in Onyx", "Rules of Engagement", "xXx", “Gwiezdne Wojny Część II Atak Klonów", "Changing Lanes", "Basic". W 2000 r. ukończył pracę nad filmem "Shaft" Johna Singletona, nawiązującym do serii filmów z lat 70. o przygodach detektywa Johna Shafta. Jackson gra też w kolejnej części "Gwiezdnych wojen", "Atak Klonów" (2002) oraz "Zemsta Sithów" (2005). Ostatnio aktor zajął się także produkcją filmową, między innymi "Caveman's Valentine" (2000) i "The 51st State" (2001).

Prywatnie Samuel L. Jackson jest od 1980 roku mężem LaTanyi Richardson, aktorki i koleżanki z czasów college’u, z którą ma córkę, Zoe. Jest zapalonym golfistą. Ma też wykształcenie muzyczne, grywa między innymi na trąbce. Bardzo lubi kolor purpurowy. Jako Pan Glass w "Niezniszczalnym" chodził w purpurze. W "Zmianie pasa" jego bohater ma purpurową czapkę. W "Ataku klonów" wyprosił George’a Lucasa by mieć purpurowy miecz świetlny, mimo iż Lucas chciał by Jedi mieli tylko niebieskie i zielone miecze. Czasem podpisuje się ksywkami Sam albo "King of Cool". Jest drugim po Harrisonie Fordzie aktorem, z którym filmy przyniosły największy dochód. Zazwyczaj jest bardzo wyluzowany, zapytany przez dziennikarzy, co może powiedzieć o postaci Mace’a Windu w "Mrocznym Widmie" odpowiedział: "Cóż, on jest czarny". Niejednokrotnie został pomylony z Laurencem Fishburnem (Morfeusz z Matrixa). Chodziły plotki, że lubi jazz, ale sam Samuel raczej go nie znosi. Swoje role niejednokrotnie omawia z żoną i córką. Słynął też z ekstrawaganckich fryzur w filmach, choćby "Niezniszczalnym".

Biografię napisał JORUUS
Lekko uzupełnił: Lord Sidious



Nagrody i Nominacje:

2005: Iniemamocni (nominacja) nagroda Annie podkładanie głosu w filmie animowany
2005: Iniemamocni (nominacja) nagroda BET Comedy podkładanie głosu w filmie animowany
2005: Trener (nominacja) nagroda Black Movie najlepszy aktor
2005: Trener (nominacja) Nagroda Młodych najlepszy aktor
2003: Zmiana pasa (nominacja) nagroda Black Reel najlepszy aktor
2001: Shaft (nominacja) MTV Movie Award najlepszy strój
2001: Shaft (nominacja) nagroda Blockbuster Entertainment najlepszy aktor
2001: Shaft (nominacja) nagroda Black Reel najlepszy aktor
1999: Negocjator (nominacja) nagroda Blockbuster Entertainment najlepszy aktor w filmie akcji lub przygodowym
1998: Negocjator (nominacja) nagroda Black Film najlepszy aktor
1998: Eve's Bayou nagroda Black Film najlepszy aktor
1998: Eve's Bayou nagroda Golden Satellite najlepszy aktor drugoplanowy w dramacie
1998: Eve's Bayou nagroda Independent Spirit najlepszy film
1998: Jackie Brown (nominacja) MTV Movie Award najlepszy aktor
1998: Jackie Brown (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
1998: Jackie Brown Srebrny Niedźwiedź najlepszy aktor
1998: Sydney (nominacja) nagroda Independent Spirit najlepszy aktor drugoplanowy
1997: Czas zabijania (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor drugoplanowy
1997: Czas zabijania nagroda Blockbuster Entertainment najlepszy aktor drugoplanowy
1995: Against the Wall (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w serialu lub filmie telewizyjnym
1995: Pulp Fiction (nominacja) MTV Movie Award najlepszy duet aktorski
1995: Pulp Fiction (nominacja) Screen Actors Guild Awards najlepszy aktor
1995: Pulp Fiction (nominacja) nagroda Chlotrudis najlepszy aktor
1995: Pulp Fiction (nominacja) nagroda Chlotrudis najlepszy aktor drugoplanowy
1995: Pulp Fiction (nominacja) Oscar najlepszy aktor drugoplanowy
1995: Pulp Fiction (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor drugoplanowy
1995: Pulp Fiction nagroda BAFTA Film najlepszy aktor drugoplanowy
1995: Pulp Fiction nagroda Independent Spirit najlepszy aktor
1991: Malaria nagroda NYFCC najlepszy aktor drugoplanowy
1991: Malaria nagroda KCFCC najlepszy aktor drugoplanowy
1991: Malaria Złota Palma na festiwalu w Cannes najlepszy aktor drugoplanowy

Filmografia:

2006: Kolor Zbrodni (Freedomland) jako Lorenzo Council
2006: Węże w samolocie (Snakes on a Plane) jako Agent FBI
2006: Afro Samurai jako Afro Samurai (głos)
2006: Jailhouse Lawyer, The
2006: Home of the Brave
2006: Farsa pingwinów (Farce of the Penguins) jako narrator
2005: Trener (Coach Carter) jako Trener Ken Carter
2005: Ja, twardziel (Man, The) jako Agent Specjalny Derrick Vann
2005: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith) jako Mace Windu
2005: xXx 2: Następny poziom (xXx: State of the Union) jako Agent Augustus Gibbons
2004: Country of My Skull jako Langston Whitfield
2004: Running Wild
2004: Amnezja (Twisted) jako Mills
2004: Iniemamocni (Incredibles, The) jako Mrożon (głos)
2004: Kill Bill 2 (Kill Bill: Vol. 2) jako Organista
2004: Hollywood Legenden jako on sam
2004: Creating a Twisted Web of Intrigue jako on sam
2003: Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1) jako grający na organach
2003: Sekcja 8. (Basic) jako West
2003: Basic jako instruktor West
2003: SWAT (S.W.A.T.) jako Porucznik Dan `Hondo` Harrelson
2002: Atak Klonów (Star Wars - Episode 2: Attack of the Clones) jako Mace Windu
2002: xXx jako Gibbons
2002: No Good Deed jako Jack Friar
2001: Zmiana pasa (Changing Lanes) jako Doyle Gibson
2000: Caveman's Valentine, The jako Romulus Ledbetter
2000: Mefisto in Onyx
2000: Regulamin zabijania (Rules of Engagement) jako Płk. Terry L. Childers
2000: Shaft jako John Shaft
2000: Formula 51 (51st State, The) jako Elmo McElroy
2000: Niezniszczalny (Unbreakable) jako Elijah Price
1999: Gwiezdne wojny - Epizod 1: Mroczne Widmo (Star Wars - Episode 1: The Phantom Menace) jako Mace Windu
1999: Piekielna głębia (Deep Blue Sea) jako Russell Franklin
1998: Co z oczu, to z serca (Out of Sight) jako Hejira
1998: Kula (Sphere)
1998: Negocjator (The Negotiator) jako Danny Roman
1997: 187 jako Trevor Garfield
1997: Eve's Bayou jako Louis Batiste
1997: Jackie Brown jako Ordell Robbie
1997: You're Still Not Fooling Anybody jako Jules Winnfield
1996: Czas zabijania (A Time to Kill) jako Carl Lee Hailey
1996: Długi pocałunek na dobranoc (Long Kiss Goodnight, The) jako Mitch Henessey
1996: Hard Eight jako Jimmy
1996: Search for One-eye Jimmy, The jako Płk. Ron
1996: Trees Lounge jako Wendell
1996: Wielka biała pięść (Great White Hype) jako Wielebny Fred Sultan
1996: Gdzie jest jednooki Jimmy? (Search for One-eye Jimmy, The) jako płk Ron
1995: Dwie matki (Losing Isaiah) jako Kadar Lewis
1995: Psim tropem do domu (Fluke) jako Rumbo (głos)
1995: Pocałunek śmierci (Kiss of Death) jako Calvin
1995: Mob Justice(TV)
1995: Szklana pułapka 3 (Die Hard: With a Vengeance) jako With a Vengeance)
1994: Against the Wall jako Jamaal
1994: Assault at West Point jako The Court-Martial of Johnson Whittaker (TV)
1994: Fresh jako Sam
1994: Hail Caesar jako Mailman
1994: Pulp Fiction jako Jules Winnfield
1994: New Age, The jako Dale Deveaux
1993: Amos i Andrew (Amos & Andrew) jako Andrew Sterling
1993: Zagrożenie dla społeczeństwa (Menace II Society) jako Tat Lawson
1993: Park jurajski (Jurassic Park) jako Ray Arnold
1993: Prawdziwy romans (True Romance) jako Big Don
1993: Strzelając śmiechem (Loaded Weapon 1) jako Wes Lugar
1992: Białe piaski (White Sands) jako Greg Meeker
1992: Czas patriotów (Patriot Games) jako LCDR Robby Jackson
1992: Johnny Suede jako B-Bop
1992: Juice jako Trip
1992: Ojcowie i synowie (Fathers & Sons) jako Marshall
1991: Uciec Od Codzienności (Jumpin' at the Boneyard) jako Pan Simpson
1991: Malaria (Jungle Fever) jako Gator Purify
1991: Strictly Business jako Monroe
1990: Wesele Batsy (Betsy's Wedding) jako Mickey
1990: Chłopcy z ferajny (GoodFellas) jako Stacks Edwards
1990: Czarny blues (Mo' Better Blues) jako Madlock
1990: Def by Temptation jako Minister Garth
1990: Szok dla systemy (Shock to the System, A) jako Ulysses
1990: Egzorcysta III (Exorcist III, The) jako Dream Blind Man
1990: Return of Superfly, The jako Nate Cabot
1989: Dead Man Out jako Calvin Fredricks
1989: Morze miłości (Sea of Love) jako Black Guy
1989: Rób co należy (Do the Right Thing) jako Mister Senor Love Daddy
1988: Książę w Nowym Jorku (Coming to America) jako Hold-Up Man
1988: Szkolne oszołomienie (School Daze) jako Leeds
1987: Chata wuja Toma (Uncle Tom's Cabin) jako George
1987: Eddie Murphy Raw jako Wujek Eddiego (sketch)
1987: Magic Sticks jako Bum
1987: Chata wuja Toma (Uncle Tom's Cabin) (TV)
1981: Ragtime jako Gang Member No. 2
1976: The Displaced Person(TV)
1971: $1.000.000 Duck jako Frisby
1968: Fastest Guitar Alive, The
1966: Night of the Grizzly, The jako Cal Curry
1965: None but the Brave jako kapral Craddock
1958: No Time for Sergeants



Tagi: Samuel L. Jackson (3)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.