Świat Filmu

Peter Cushing

Peter Wilton Cushing, Wielki Moff Wilhuff Tarkin

Biografia:

Ten wielce charakterystyczny, wytworny i elegancki aktor, kojarzący się niejednokrotnie z przedstawicielem angielskiej burżuazji, czy też po prostu, będący symbolem angielskiego dżentelmena urodził się 26 maja 1913 w Kenley, Surrey w Anglii. Dorastał jednak na przedmieściach Londynu w Dulwich Village, dopiero potem jego rodzice wrócili do Surrey. Peter Cushing jeszcze jako młody chłopak wiedział kim chce zostać w przyszłości. Marzył o aktorstwie; karierę taką zainspirowała go jego ulubiona ciotka, która była aktorką teatralną. Od dziecięcych lat wykazywał duże zdolności zarówno w aktorstwie jak i rysunku. Jego pierwszą pracą była posada asystenta rządowego ankietera. W tym czasie współpracował też z lokalną trupą w Surrey, aż do czasu, gdy przeniósł się do Londynu i rozpoczął naukę w Guildhall School of Music and Drama. Choć debiutował na deskach teatru, ale szybko odkrył możliwości filmu. W tym celu, gdy miał 24 lata, wydał wszystkie oszczędności na bilet w jedna stronę i opuścił ojczystą Anglię udając się do Hollywood. Zadebiutował tam w filmie "The Man in the Iron Mask" (Człowiek w żelaznej masce) (1939). Wielkie uznanie zdobył dzięki swojej inteligencji i charakterowi. Po "A Chump at Oxford" (1940), gdzie partnerowali mu Stan Laurel i Oliver Hardy, czyli legendarni Flip i Flap, postanowił zaryzykować i spróbował swoich sił na Broadwayu, gdzie zagrał w "The Seventh Trumpet". Potem jeszcze krócej występował w Kanadzie. W 1942 roku powrócił jednak do Anglii, gdzie występował dalej w teatrach. Podczas pracy teatralnej poznał Helen Beck, którą poślubił 10 kwietnia 1943. Niestety zmarła ona w 1971, a Peter do końca życia nie mógł się z tym pogodzić. Powrócił do Anglii, głównie z powodu II Wojny Światowej. Choć nie walczył na froncie, wstąpił do Narodowego Stowarzyszenia Rozrywkowego, które zajmowało się podnoszeniem morale żołnierzy walczących na froncie.

Po Wojnie występował na West Endzie. W 1948 zagrał w "Hamlecie" Laurence’a Oliviera, w którym po raz pierwszy pracował z Christopherem Lee, swoim późniejszym długoletnim partnerem filmowym. I choć razem ponownie grali w "Moulin Rouge" z 1954, to dopiero ich późniejsze filmy spod znaku horroru wytwórni Hammer ich połączyły. Podobno wcześniej, praktycznie się nie znali, mimo pracy w tych dwóch wspólnych projektach.

Dalej jego sława rozwinęła się głównie dzięki telewizji. Zagrał między innymi Winstona Smitha w ekranizacji antyutopijenej powieści "1984" George’a Orwella z 1954 roku. Film ten wywołał oburzenie, z powodu pokazywanych tam tortur. Pod koniec lat 50. podpisał kontrakt z legendarną już dziś wytwórnią Hammer Film Productions, która zajęła się remake’ami klasycznych horrorów z lat 30.

W karierze przydała mu się jego twarz, która była charakterystyczna, przez co łatwa do zapamiętania. Dzięki temu odniósł wielki sukces szczególnie w filmach z gatunku horror. Swoją pozycję, jako największy Angielski aktor, umocnił rolą barona Victora Frankensteina w "The Curse of Frankeinstein" (Klątwa Frankensteina) (1957), gdzie zagrał wraz z Christopher'em Lee, odtwórcą potwora Frankensteina. Był to pierwszy film z kontraktu z Hammerem. Zagrał też w kolejnych odcinkach Frankensteina. Później przyszedł czas na kolejne słynne już filmy: Dracula (1958), gdzie zagrał dr Van Helsinga, czy Mumia (1958). Oczywiście jako słynny angielski aktor, zagrał w filmie o przygodach słynnego detektywa Sherlocka Holmesa.

Przez 20 lat współpracował z Hammerem, ale w między czasie grywał też w filmach innego horrorowego giganta – wytwórni Amicus Productions. Zagrał też w serii filmów "Dr Who".

Nie bez znaczenia, szczególnie dla fanów Gwiezdnych Wojen była rola Wielkiego Moffa Tarkina. Pomimo krótkiej roli w "Nowej Nadziei" ("Star Wars" 1977), był postacią, która pozostawała na długo w pamięci po obejrzeniu filmu. Zawdzięcza to swojej złowrogiej i aroganckiej postawie, która zapewniła trochę dreszczyku. Jest to bez wątpienia jego najbardziej znana i rozpoznawalna rola, poza klasycznymi horrorami.

Po "Gwiezdnych Wojnach" Peter wystąpił jeszcze w wielu filmach, między innymi zagrał z Sean'em Connery w "Sword of the Aliant" (1982) oraz komiedii z Val Kilmerem w "Top Secret: Ściśle tajne" (1984). W roku 1986 zagrał w "Biggles: Adventures in Time", po którym przeszedł na zasłużoną emeryturę. Ale nie odsunął się do końca, grywał jeszcze czasem w telewizji, albo raczej gościnnie się tam pojawiał. Zajął się pisaniem książek, napisał swoje dwie autobiografię, a także dużo czasu poświęcał na swoje hobby – oglądanie ptaków a także malowaniem.

W roku 1989 został nagrodzony Orderem Imperium Brytyjskiego, za swoje zasługi w dziedzinie propagowania kultury brytyjskiej.

Zagrał w sumie w około 60 filmach. W 1982 roku lekarze wykryli u niego raka. Ich diagnoza mówiła o kilkunastu miesiącach życia. Peter przeżył jeszcze dwanaście lat i grał do końca, aż do 11 sierpnia 1994 roku. Miał 81 lat. Zmarł w Canterbury w hrabstwie Kent na raka prostaty.

Ciekawostką jest to, że od Christophera Lee jest starszy o dokładnie 9 lat, bez jednego dnia.

Podczas kręcenia "Gwiezdnych Wojen" dostał do kostiumu Tarkina buty oficerskie, ale niestety były trochę za małe. Przez to otarł sobie nogi, poprosił więc Lucasa, czy może na planie grać w kapciach, na co reżyser przystał. Oczywiście sceny kręcone były w ten sposób, by przypadkiem nie złapać nóg Cushinga.

Potrafił żartować z siebie i był samokrytyczny. Do jego słynnych już dziś powiedzonek należą "Nienawidzę słowa ‘nienawiść’", ale też "gdybym zagrał Hamleta, film nazwano by horrorem".

Nagrody i Nominacje:

1984: nagroda International Fantasy Film, za wielki aktorski wkład w kino fantasy
1983: Dom długich cieni Caixa de Catalunya najlepszy aktor
1976: The Ghoul Medalla Sitges en Plata de Ley najlepszy aktor


Filmografia:

Rok Tytuł oryginalny Jako
1993 More Than 30 Years in the Tardis dr Who
1986 Biggles: Adventures in Time William Raymond
1984 Top Secret!
1984 Helen Keller: The Miracle Continues (TV) prof. Charles Copeland
1984 Sherlock Holmes and the Masks of Death (TV) Sherlock Holmes
1983 House of the Long Shadows Sebastian Grisbane
1982 Sword of the Valiant Seneschal
1981 Monster Island William T. Kolderup
1980 Black Jack sir Thomas Bedford
1980 The Silent Scream (TV) Martin Blueck
1980 The Tale of Two Cities (TV) dr Manette
1979 Arabian Adventure Wezyr Al Wuzara
1979 A Touch of the Sun komisarz Potts
1978 Hitler's Son
1977 Die Standarte major von Hackenberg
1977 Star Wars Grand Moff Tarkin
1977 Shock Waves komendant SS
1977 The Uncanny Wilbur Gray
1976 At the Earth's Core dr Abner Perry
1976 Call Him Mr. Shatter Paul Rattwood
1976 Dirty Knight's Work
1976 The Great Houdini
1976 Land of the Minotaur
1975 The Ghoul dr Lawrence
1975 The Legend of the Werewolf Paul Cataflanque
1975 Tender Dracula MacGregor
1974 The Beast Must Die
1974 Frankenstein and the Monster from Hell baron Victora Frankensteina
1974 Madhouse Herbert Flay
1973 And Now the Screaming Starts!
1973 From Beyond the Grave
1973 Legend of the 7 Golden Vampires prof. Van Helsing
1973 Satanic Rites of Dracula Van Helsing
1972 Asylum Smith
1972 The Creeping Flesh
1972 Dr. Phibes Rises Again
1972 Dracula A.D. 1972 Abraham van Helsing
1972 Fear in the Night
1972 Horror Express dr Wells
1972 I, Monster
1972 Nothing but the Night
1972 Tales from the Crypt
1972 Twins of Evil
1970 The House that Dripped Blood
1970 Incense for the Damned
1970 One More Time
1970 The Vampire Lovers
1969 Frankenstein Must Be Destroyed! baron Victor Frankenstein
1969 Scream and Scream Again
1967 The Mummy's Shroud
1967 The Blood Beast Terror
1967 Corruption
1967 Frankenstein Created Women baron Victor Frankenstein
1967 Night of the Big Heat
1967 Some May Live (TV)
1967 Torture Garden
1966 Daleks: Invasion Earth 2150 A.D. dr Who
1966 Island of Terror
1965 Dr. Terror's House of Horrors dr Sandor Schreck
1965 She
1965 Dr. Who and the Daleks
1965 Monica (TV)
1965 The Skull dr Christopher Maintland
1964 The Evil of Frankenstein
1964 The Gorgon
1964 The Caves of Steel (TV)
1963 The Spread of the Eagle (TV)
1962 The Man Who Finally Died dr von Brecht
1962 Noght Creatures
1961 The Naked Edge
1961 The Devil's Agent
1961 Cash on Demand
1961 Cone of Silence
1961 Fury at Smugglers Bay
1960 The Brides of Dracula
1960 The Hellfire Club
1960 The Risk
1960 Sword of Sherwood Forest
1959 The Mummy John Banning
1959 John Paul Jones
1959 The Hound of the Baskervilles
1959 The Flesh and the Fiend
1958 Violent Playground
1958 Dracula dr Van Helsing
1957 The Curse of Frankenstein
1957 The Abominable Snowman of the Himalayas
1957 The Revenge of Frankenstein
1956 Alexander the Great
1956 Magic Fire
1956 Time Without Pity
1955 The End of the Affair
1955 The Creature (TV)
1954 The Black Knight
1953 Number Three (TV)
1952 Moulin Rouge Marcel de la Voisier
1948 Hamlet Osric
1944 Return From Nowhere
1941 They Dare Not Love
1940 Dreams
1940 The Hidden Master
1940 Vigil in the Night
1940 A Chump at Oxford
1940 The Howards of Virginia
1940 Laddie
1940 Women in War
1939 The Man in the Iron Mask

Biografię napisał mars
Lekko uzupełnił: Lord Sidious



Tagi: Peter Cushing (1)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.