Świat Filmu

Richard Marquand

Richard Marquand, reżyser "Powrót Jedi"

Biografia:


Urodził się w Cardiff, w Walii (Wielka Brytania) 17 kwietnia 1938. Z wykształcenia jest filologiem, studiował zarówno we Francji (Uniwersytet w Marsylii) oraz w Królewskim College’u w Cambridge.

Do kina trafił z telewizji. Wszystko zaczęło się od tego, że był prezenterem wiadomości w TV w Hong Kongu. Dopiero potem rozpoczął robienie filmów dokumentalnych dla BBC, gdzie współpracował z Jamesem Cameronem. W 1972 pracowali nad serialem „Poszukiwanie Nilu”.

Przełomem w jego karierze był film “Birth of the Beatles” zrealizowany dla TV w 1979. Tu połączył typowe techniki dla filmów dokumentalnych z dramatyzowaną biografią kultowego zespołu. Swą pozycję umocnił dzięki filmowi „Igła” opartemu na powieści Kena Folleta.

Jednak jego największe dzieło to „Powrót Jedi”. Prawda jest niestety taka, że Marquand był jednym z tych reżyserów, którzy zostali Lucasowi. Początkowo film miał wyreżyserować Steven Spielberg, przyjaciel Lucasa, z którym współpracowali już przy „Poszukiwaczach Zaginionej Arki”. Spielberg jednak nie mógł brać udziału w tym filmie, z powodu ograniczeń Gildii. Kolejnym typem Lucasa był David Lynch. On jednak wybrał ostatecznie inny projekt SF – kultową, acz kontrowersyjną i źle przyjętą, ekranizację „Diuny” Franka Herberta. Lucasowi został właśnie Marquand. Początkowa niechęć Lucasa wobec Walijczyka, szybko została zniwelowana. Okazało się, że wizje Marquanda bardzo pasują Lucasowi, a także to, że miał większy wpływ na reżysera. To nie był Irvin Kershner, który miał własną wizję. Richard oczywiście od razu postawił swoje warunki. Jednym z nich było to, że walcząc na miecze świetlne trzeba trzymać je oburącz, inną było to, że chciał się pojawić w filmie. I się pojawił, zagrał oficera Imperium siedzącego w machnie kroczącej AT-ST, tej do której dostał się Chewbacca i Ewoki.

Za „Powrót Jedi” Marquandowi dostało się mocno. Krytyka początkowo znienawidziła film, za Ewoki, zbyt rozwleczone sceny z Jabbą, ulubienie do potwornych stworów, ale też doceniono scenę finalnej konfrontacji między Palpatinem, Vaderem a Lukiem Skywalkerem.

Potem Marquand pracował nad kolejnymi filmami – „The Jagged Edg” oraz „Hearts of Fire”. Niestety nagle w wieku 49 lat, 4 września 1987 zmarł na zawał serca. „Hearts of Fire” zostało dokończone już po jego śmierci.

Nagrody i Nominacje:

1986: Nóż (nominacja) International Fantasy Film najlepszy film
1984: Gwiezdne Wojny: Epizod 6 - Powrót Jedi (nominacja) Saturn najlepszy reżyser


Filmografia:

1987: Płonące serce (Hearts of Fire)
1985: Nóż (Jagged Edge)
1984: Do września (Until September)
1983: Gwiezdne Wojny - Epizod 6: Powrót Jedi (Star Wars - Episode VI: Return of the Jedi)
1981: Igła (Eye of the Needle)
1978: Dziedzictwo (Legacy, The)
1971: Search for the Nile, The
1970: Edward II



Tagi: Richard Marquand (1)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.