Świat Filmu

Rick McCallum

Richard McCallum , producent

Biografia:

I choć sam lubi wiele mówić o sobie, a jeszcze częściej żartować, o Ricku McCallumie i jego prywatnym życiu wiemy bardzo niewiele. Urodził się w 1952 w Heildelbergu i jest pasierbem słynnego aktora Michaela Yorka. W latach 80. i 90. pracował przede wszystkim jako producent filmów i seriali telewizyjnych, często współpracował z Dennisem Potterem, produkując większość jego filmów z tego okresu. Gdy na początku lat 90. George Lucas szukał producenta do serialu „Kroniki młodego Indiany Jonesa”, chciał by osoba, z którą będzie współpracował lubiła podróżować, a także kręcić mnóstwo zdjęć w lokacjach. Większość producentów jednak tego nie lubi i stara się unikać, jednak sam McCallum jest inny i właśnie na lokacjach czuje się najlepiej, gdy musi sam wszystko kontrolować. Po tym serialu na stałe związał się z Georgem Lucasem i Lucasfilm, był producentem wersji specjalnych Gwiezdnych Wojen, gdzie pojawił się także jako aktor, w roli jednego ze szturmowców. Później był producentem prequeli. W „Mrocznym Widmie” wystąpił w końcowych scenach, jako jeden z pilotów/mieszkańców Naboo. W „Zemście Sithów” w roli młodej Jedi z hologramu zabijanej przez Anakina Skywalkera wystąpiła jego córka Mousy. Obecnie pracuje nad serialami Gwiezdno Wojennymi i „Czerwonymi Ogonami”.

Niestety trudno wyczuć go kiedy żartuje, a kiedy mówi poważnie, a z drugiej strony, zawsze wyraża się o swoich produktach i przede wszystkim Lucasie bardzo pochlebnie jak prawdziwy marketingowiec. Nie raz żartuje, że jego celem w życiu jest robienie tego, co sobie wymyślił George Lucas. Ale chyba do najbardziej znanych żartów należy jego komentarz na DVD „Mrocznego Widma”, gdzie stwierdza, że napis „Executive Producer: Rick McCallum” to właściwie najważniejsza część filmu.



Filmografia:

2008: Red Tails
2007: Star Wars Serial (TV)
2005: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith)
2003: Gwiezdne Wojny: Wojny Klonów (TV)
2002: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (Star Wars - Episode 2: Attack of the Clones)
1999: Młody Indiana Jones: Oblicza zła (Adventures of Young Indiana Jones: Masks of Evil, The)
1997: Gwiezdne wojny: Nowa nadzieja - Edycja specjalna
1997: Gwiezdne wojny: Imperium Kontratakuje - Edycja specjalna
1997: Gwiezdne wojny: Powrót Jedi - Edycja specjalna
1994: Młody Indiana Jones: Piekło okopów (Adventures of Young Indiana Jones: The Trenches of Hell, The)
1992-1993: Kroniki młodego Indiany Jonesa (Young Indiana Jones Chronicles, The)
1992: Adventures of Young Indiana Jones: Daredevils of the Desert, The
1991: Zmierzając do domu (Heading Home)
1989: Strapless
1988: Track 29
1986: Castaway
1985: Dreamchild



Tagi: Rick McCallum (5)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.